Julbåten Juliana var SVT:s andra julkalender och kallades också "Julbåtens resa jorden runt". Julbåten Juliana åkte jorden runt och plockade upp varor, tex apelsiner ifrån Spanien osv. Man ville visa tittarna hur svensk jul är beroende av varor från hela världen. Julkalendern började först 3:e december och hade bara 22 avsnitt.
Titteliture var den första julkalendern som sändes i TV. Man hade tidigare kört julkalendern i radio men idén att koppla ett TV-program till öppnandet av luckor var först ut 1960 med just Titteliture. Serien skrevs av författaren till Pelle Svanslös, Gösta Knutsson, och började redan 27:e november (dvs första advent det året). I programserien fick barnen lära sig om pyssel och knåp och bakom varje lucka fanns en gäst eller gåta.
Julkalender med en tomtefamilj från Malmö som reser runt i Sverige för att samla in barns önskelistor. Under serien gjorde de även reportage om olika julbestyr.
En julkalender om den populäre brevbäraren Kalle Alm som besöker och delar ut brev till hem och affärer, verkstäder och kontorslokaler. När Kalle får tid över får han stanna till hos hyresgästerna.
Julkalendern utgick från en Aktuellt-studio för barn med reportern Lill-Stina och programledaren Julle som rapporterade om vad som hände i Trollskogen. Bland annat berättade de om att det rådde bostadsbrist bland björnarna men i stort kretsade handlingen kring julförberedelser.
Programledaren Pekka Langer spelar innehavare av en handelsbod vid foten av ett fjäll i den fiktiva orten Vinterbo. Byborna kommer ofta till handelsboden för att handla. Pekka får även besök av en familj från staden som hyrt en fäbod.
"En småstad vid seklets början" var årets julkalender i Sveriges radio och television 1966. Handlingen utspelar sig i en mellansvensk hamnstad i början av 1900-talet. Industrisamhället har börjat byggas upp och det råder fortfarande stora sociala orättvisor. Huvudpersoner är syskonen Britta och Sven vars mor arbetar på fabrik, far är sjöman och morfar är gatsopare. Barnen finner stor trygghet i sin mormor.