Hitta på något roligt på julafton och gör ett quiz / frågesport! Här har vi samlat olika quiz med jultema som är helt gratis. Du kan använda dem som grund för ett eget julquiz och lägga till och ta bort frågor som du inte vill ha, eller använda quiz:et i sin helhet. Om du kommer på nya frågor så tipsa gärna andra genom att skriva en kommentar om dem!
Först ut är detta allmänna julquiz som handlar om allt som har med julen att göra! Här kan du testa dig själv på skoj eller, ännu bättre, göra ett julquiz till julen tillsammans med vänner och bekanta. Quizet är tänkt att spelas i lag eller var och en för sig - och främst av vuxna.
Övriga julquiz på denna sida är våra Julfilmsquiz och Julmusik-quiz.
1. Första frågan handlar om Årets Julklapp olika år. Varje år utses ju Årets Julklapp av Handelns Utredningsinstitut. Vilka produkter var Årets Julklapp följande år? Du får hjälp av ett julrim för varje julklapp. 0.5p per rätt svar!
2. Jultomten har inte alltid sett ut som den rödklädda tjocka mannen vi känner idag. Den bilden har förvisso funnits en längre tid men på 1930-talet började ett företag, som finns än idag, konsekvent porträttera honom på detta sätt vilket gjorde att synen på jultomten på detta sätt etablerades. Företaget är ett av världens största och har samma namn som sin populäraste produkt. Vad heter produkten?
3. Här letar vi efter ett år! Kalle Ankas julafton och Julkalendern i SVT började sändas. TV:n hade förvisso kommit 2-3 år tidigare men den nya 23-tummaren hade nog blivit Årets Julklapp om HUI funnits då. Barnen önskade sig dock nog Tumba ishockeyspel för 37.50:-, köpt från Domus såklart. Gunnar Sträng införde omsen (som skulle bli moms senare) men det är oklart hur det påverkade julklappshandeln. "Rockin' Around The Christmas Tree" av Brenda Lee kom ut och blev en hit bland julsångerna. Vilket var året?
4. För att göra glögg enligt klassisk svensk stil får du här ett recept men vilka är ingredienserna som saknas?
Vilka är de två ingredienserna som är gömda, och som krävs för att det verkligen ska bli glögg?
5. Julen är ju en kristen högtid men hur mycket vet du om Kristendomen och julen?
6. Det sjungs ju, och spelas julmusik, så det står härliga till under julen, både i Sverige och utomlands. Vissa låtar sjungs över hela världen och andra, skrivna av svenskar, sjungs främst i Sverige och andra länder i Norden. Vilka 4 av följande jullåtar är INTE svenska (orginalet skrivna och tonsatta av svenskar)?
4 korrekta svar ger 2p. 3 rätta svar ger 1p, annars 0p.
7. Julgranen är en av våra viktigaste julprydnader och även om vi i Sverige för länge sedan hade en gammal tradition av att hänga upp avbarkade granar så är julgranen inne i huset en tradition som sträcker sig så långt bak som 1500-talet.
8. Julmusten är ett självklart inslag på julbordet. Den lanserades 1910 som ett alkoholfritt alternativ på julbordet men tog fart först under förbudstiden på 20-talet. Än idag är det bara tre personer som känner till receptet! Under december (1999) stod julmustförsäljningen för 50% av all läsk, och Coca-Cola tappade 50% av sin försäljning. Men, hur många liter julmust dricks det per person (baserat på hela Sveriges befolkning, alla åldrar) under hela december månad, tror du? Svara i hela antal liter.
9. Advent inleds fjärde söndagen före jul och varar till och med julafton. Vi tänder som bekant adventsljus varje söndag i advent. Ordet advent låter ju nästan som "att vänta". Men, vad betyder egentligen ordet advent? Vad är det vi väntar på?
10. Lucia firar vi som bekant den 13:e december. Anledningen är att vi förr hade en så kallad juliansk kalender och då inföll årets längsta natt den 13:e december (dvs motsatsen till Midsommar) och man trodde att övernaturliga krafter var vanliga och man skulle hålla sig vaken. Lucia-firandet med luciatåg osv är specifikt svenskt men har spritts över Norden. Utöver det firas Lucia traditionellt bara i ett enda annat land, om än på ett helt annat sätt. Vilket land är det?
11. Kalle Ankas jul är ett populärt inslag i Sverige sedan år...Nej! Här avslöjas ingenting :)... sedan flera decennier! Det börjar som bekant med att årets julvärd hälsar oss välkomna och sen sätter programmet igång med Benjamin Syrsa och den första julhälsningen: Tomtens julverkstad. Men vilken julhälsning/avsnitt är den sista i raden (inte Benjamin Syrsas avskedssång alltså)?
12. Ingen jul är ju komplett utan pepparkakor och nuförtiden köps de ju gärna som färdiggjord pepparkaksdeg eller som färdiga pepparkakor men många gör dem förstås från grunden. Vilka tre ingredienser har man med och vilka tre är inte med i en vanlig pepparkaksdeg?
13. Julbocken är en svensk tradition som, likt många jultraditioner i Sverige, kan härledas till fornnordiska ritualer och traditioner. Just traditionen med julbocken kommer förmodligen av att en fornnordisk gud åkte runt i en vagn som drogs av två bockar.
a. Vem var denna fornnordiska gud?
Traditionellt har julbocken använts för att skrämmas med (som en man med bock-mask), för att dela julklappar, eller för att på skoj ställas in i smyg hos grannarna. Numera används den mest som prydnad, och då framförallt i en stad i Sverige där en gigantisk version av julbocken olagligen och olovligen bränns ner nästan varje år.
b. Vilken stad är detta?
14. Julafton firas som bekant den 24:e december. Den 25:e december är den dag där stora delar av världen firar jul. Annandag jul är känd som en dag för sport.
15. Vissa fyller år på, eller kring, julafton vilket ofta är tråkigt då deras födelsedagar ofta glöms bort. Något man kanske inte firar lika mycket heller är namnsdagar, men vem har egentligen namnsdag på Julafton?
16. Det blev ett visst rabalder i Sverige när man klippte bort en scen ur Tomtens julverkstad där en svart (så kallad "Blackface" ) docka hoppar på stämpeln och säger "Mamma". I ett annat land i Europa är det också kontrovers kring en traditionell figur som också är svartmålad och som agerar betjänt åt Jultomten. I samma land firas Jultomten kvällen den 5:e december. Vilket land förknippas främst med detta?
Snart är glada julen slut, slut slut (vilket även gäller detta quiz) och julegranen bäres ut. I stora delar av världen sker detta den 6:e januari medan man i Norden traditionellt vill hålla på lite längre och anser julen vara avslutad den 13:e januari.
Gå nu igenom svaren och räkna samman poängen genom att låta den som sitter bredvid rätta svaren. Står det oavgjort mellan två spelare/lag så kommer här en utslagsfråga: Julen är ju frosseriets högtid. Enligt en undersökning av SIFO har man räknat ut hur mycket den totala viktökningen hos oss svenskar är under julen. Utslagsfrågan är: Hur mycket går Sverige upp i vikt under julen? Det lag som har den äldsta personen svarar först, sen får det andra laget svara "högre" eller "lägre".
Hoppas ni haft en trevlig kväll! Tipsa gärna om detta quiz till era vänner via sociala media.
Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.
Åh, vad kul att höra!
Tack för superroligt quiz! Det förgyllde faniljens roadtrip till julfirandet :)