En spännande berättelse bland stjärnor, monster och myter från den grekiska gudasagan. Följ med sagotanten Mytha och pojken Astro ut i stjärnbilderna och sagornas värld. En mörk vinterkväll när det snöar och blåser, kommer Mytha och Astro klättrande upp på berget. Tillsammans ger de sig ut i astronomins värld och Astro lär känna historierna bakom stjärnbilderna på himlavalvet, den grekiska mytologin.
Teskedsgumman är en litterär karaktär ur Alf Pröysens böcker. Den första boken kom ut på svenska 1956. Huvudpersonen är en gumma som ofrivilligt blir liten som en tesked, men som på något sätt alltid klarar sig ur det. En anledning kan vara att hon kan tala med djur när hon krympt. Gumman bor i en stuga på landet med sin gubbe. År 1967 blev Teskedsgumman julkalender för Sveriges radio och tv.
"Fem myror är fler än fyra elefanter" var julkalender i Sveriges Television 1977. I kalendern motsvarade varje lucka en bokstav i alfabetet, men det gick inte i alfabetisk ordning utan började med H. Inslagen i kalendern var baserade på programserien med samma namn, där Magnus, Brasse och Eva underhöll barn med sketcher och sånger samtidigt som det alltid förekom undervisning om bl.a. bokstäver, siffror och lägesangivelser.
"Julius Julskötare" var Sveriges radio och tv:s julkalender 1978 och hade inget riktigt namn när den kom. I tablån kallades den bara för "Julkalendern". Huvudpersonen, spelad av Björn Skifs guidade tittarna genom Svenska Jullagerfabriken och andra företag.
En klippskreva, lite ris, en gammal mossig stubbe och en nästan övervuxen doktorsväska som någon har glömt eller slängt för länge sedan. Det finns många såna platser i skogen. Man brukar gå förbi dom utan att tänka på dom. Om man tycker att det prasslar nånstans i riset eller att en liten skugga slinker in i klippskrevan så tror man att det är en skogsmus eller en vessla på väg in i sitt bo. Ingen skulle tro mig om jag sa att det var småtroll. Men det är just vad det är... Maria Gripe och Camilla Gripe har skrivit denna underbara saga om de skogsväsen som vi gärna vill tro på.
Julkalender i Sveriges television år 1980. Serien var ett mellanting mellan saga och verklighet. Handlingen utspelar sig på 1870-talet under ett skånskt julstök där det bland annat blir slakt och ölbryggning. Huvudpersonen är 7-åriga Sofi som bor på Möllegården i nutid men under seriens gång träffar hon den magiske Gåramålarn som tar henne med på tidsresor och visar gammaldags julförberedelser. Möllegårdens gårdstomte dyker även upp i serien; han hans favorituttryck var "Det kan du slå dig i backen på!". Sofi hade två dockskåp i sitt rum, det ena var en produktplacering från Lundby (trots att reklam i princip var totalförbjuden i SVT på den tiden) och syntes bara i bakgrunden medan det andra var ett gammaldags dockskåp som hade ett syfte i handlingen, genom att Sofi pratade med dockorna som bodde där.
Den klassiska TV-serien "Albert & Herbert" om en skrothandlare och hans son. De bor i en gammal träkåk på Skolgatan 15 i Göteborg tillsammans med hästen Herkules.
I Staffan Stalledrängs byrå, i Mellersta lådan, bor Strumpefamiljen. Den består av Lillstrumpa, som är två hål gammal, Strumpemormor, Strumpemorfar, Strumpemamma och Strumpepappa. Lillstrumpa säger att där också bor en liten tomte med svans som heter Luj och en julgransängel som heter Änglaljus. Tiden går och Lillstrumpa blir nio hål gammal. En dag föd en liten socka i Strumpefamiljen. Hon är rosa och grå och döps till Syster Yster. Syster Yster följer med Lillstrumpa upp till Översta Byrålådan och träffar Yllebyxa, Farbror Kalsong och Fröken Nattlinne.
En av SVT:s mest populära julkalendrar! Staffan & Bengt gjorde stor succé med TV-programmen "Sant & Sånt". "Julkul med Staffan & Bengt" och sitt bejublade inhopp i "Sällskapsresan 2 - Snowroller". De blev snabbt hela familjens favoriter! I julkalendern "Julstrul med Staffan & Bengt" skall storstadsborna Staffan & Bengt rycka in och ta hand om "Oskars Koopra & Post" i Fjällbyn medan den ordinarie föreståndaren är på semester. De vill så väl och satsar allt men det mesta går åt skogen... Som tur är finns en vaken 9-åring till hands och han skapar lite reda i oredan. Tyvärr så blir det inte bättre när Staffan förälskar sig i butiksbiträdet Ellen, som redan är förlovad med Klas.
"Trolltider" var SVT:s julkalender 1979 och blev så uppskattad att den gick i repris 1985. Julkalendern vävde in element från folktro i en berättelse som kretsade kring en grupp småtroll. Under en trappa till människornas hus bor Vätten, som har utsikt över gläntan där småtrollen bor. Trollen är systrarna Tova och Kleva, gubben Gorm som är maktmästare i stubben och hans son Kotte. Högt uppe i skogen bor även fen Dorabella och häxan Mara. Troligtvis är det de färgstarka karaktärerna, scenografin och de melodiska sångerna som gjort julkalendern till en av de mest minnesvärda.
I Stockholm bor Paul Vanderman med sin familj, hustrun Gloria och dottern Erika. Paul är konstnär och när det börjar lacka mot jul försöker han sälja ett par tavlor, men tyvärr är det inget av hans egna motiv som lockar. Istället lockas konsthandlarna av en kopia som Paul målat. Han är till en början tveksam till att sälja just denna tavla med övertalas då han får se hur mycket pengar han skulle få. Vad han inte anar är att konsthandlarna i själva verket är ett par riktiga skurkar som avser sälja tavlan vidare som en äkta Rubens. Paul blir förskräckt när han förstår detta och lyckas stjäla tillbaka tavlan och då gäller det att snabbt komma undan. Blixtsnabbt packar familjen det viktigaste och ger sig iväg till Pauls barndomshem i Busnäs. Efter sig har de skurkarna. Det lilla idylliska Busnäs anar inte vad som kommer att hända. Dagarna fylls av galna händelser, julförberedelser, kärlek, bröllop med mera. Och hela tiden tvingas Paul fly undan konstskurkarna.