Den 25:e december är en officiell helgdag i Bangladesh. Detta trots det faktum att endast 0,3 procent av befolkningen är kristna. Landets totala invånarantal uppgår till ungefär 170 miljoner, där över 85 procent av dessa bekänner sig till islam. Trots att muslimerna är i en överväldigande majoritet i landet, märks ändå julen av på gator och torg. I större städer brukar affärer, hotell och vissa företag ha pynt i ”västerländsk” stil, med låtsassnö, plastgranar och olika sorters julbelysning.
De kristna i Bangladesh firar en jul som inte är särskilt olik andra västerländska (och då särskilt katolska) länder. Ofta har man en julgran i hemmet, skickar julbrev och byter julklappar med varandra.
Precis som i många katolska länder, brukar man gå på midnattsmässa under natten till juldagen. Ofta åker kristna i städerna hem till släkt och familj i byarna så att de kan fira jul och gå på gudstjänsterna tillsammans. På morgonen på juldagen brukar man gå på ytterligare en gudstjänst – om man inte är för trött efter midnattsmässan och festligheterna under natten, det vill säga.
I kyrkan brukar männen sitta på en sida av kyrkan, medan kvinnorna sitter på den andra. Ofta sjunger man julsånger, där till exempel Aaj Shuvo Borodin bhai, aaj Shuvo Borodin är mycket populär. Titeln kan ungefärligt översättas till: ”Idag är goda Borodin, broder, idag är goda Borodin”.
En annan populär låt från Bangladesh som också sjungs under julen, är Kirtan. I den bangladeshiska kristna kulturen är det en sångare som leder den här låten, och de övriga hänger på. I början går låten långsamt, men sedan går den bara fortare och fortare. Deltagarna som sjunger står i en cirkelform, medan den som leder sången står i mitten. När låten börjar, går alla långsamt runt i cirkeln i takt med musiken. I slutet, när låten går som fortast, dansar/springer deltagarna runt i en cirkel riktigt fort. Kirtan görs inte bara i kyrkan, utan även i många hem.
Efter gudstjänsterna är det vanligt, särskilt ute på landsbygden, att alla äter middag tillsammans i kyrkan. Den här måltiden kallas för Preeti-bhoj eller Prem-bhoj, vilket ungefär betyder ”kärleksmåltid”. På borden brukar det ofta stå kyckling och grönsaker med curry, som sedan serveras med ris och sallad. Något som är populärt att äta som efterrätt är Pitha, som är en söt typ av riskaka med kokos i.
Shubo/shuvo bôrodin!
Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.
Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.
Det finns inga kommentarer än.