Julen i Bolivia börjar lite senare än vad den gör i Sverige. Här är det nämligen först på julafton som julfirandet börjar på riktigt. Firandet håller sedan igång till trettondagen, som infaller den sjätte januari.
Den övervägande majoriteten av Bolivias befolkning bekänner sig till katolicismen, vilket präglar deras jultraditioner i ganska hög utsträckning. Precis som i många andra katolska länder går man till exempel på en midnattsmässa som hålls under juldagsnatten. Midnattsmässan är fylld med sånger, dikter och musik. Strax innan den börjar brukar många, särskilt de yngre, tycka om att smälla smällare och skicka upp fyrverkerier som lyser upp den mörka natthimlen.
För vissa är julen dock ingen stor sak. Det här gäller särskilt de fattigare delarna av befolkningen, som ofta bor ute på landet. För många av dem är det helt enkelt en vanlig arbetsdag bland alla andra. De anställda i landet kan dock glädja sig åt El Aguinaldo. El Aguinaldo är en lag som tvingar arbetsgivarna att betala minst en dubbel (som ibland görs trefaldig) lön till sin personal i december.
Många arbetsgivare brukar också ge sin personal en Canastón de fin de Año, (ungefärligt översatt till ”slutet av året-korgen). Det här är en presentkorg, som är fylld med saker som matvaror, cider och bröd.
Midnattsmässan är en ganska central del av julfirandet i Bolivia. När denna är slut, brukar släkt och familj samlas hos någon för att äta julbord. Enligt traditionen äter man picana, som är en soppa/gryta som är gjord på kyckling, lamm och fläsk. Picana serveras oftast med potatis eller majs. Förutom det här kan det stå olika slags sallader, andra fläskrätter och en hel del frukt på de bolivianska julborden.
När maten efter midnattsmässan ätits upp, brukar vissa familjer byta julklappar med varandra. Just att ge varandra julklappar är dock inte jättevanligt i landet. De flesta väljer att fira julhelgen utan att köpa presenter till varandra. Snarare är det vanligare att man ger varandra någon liten julklapp på trettondedagen, medan man hyllar de vise männen som kom med presenter till Jesus. Ofta brukar barnen i familjen ha fått nya kläder innan dess, vid nyår.
Feliz Navidad!
Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.
Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.
Det finns inga kommentarer än.