I motsats till många andra östeuropeiska länder firar Bulgarien sin julafton den 25:e december. Många länder i regionen använder sig av den julianska kalendern och firar därmed sin jul den 7:e januari, men Bulgarien, precis som västvärlden, använder sig av den gregorianska kalendern.
Bulgariens traditioner och uppfattning om julen är lite annorlunda än i andra länder. Till exempel tror vissa här att Maria påbörjade födelsen av Jesus på ”Ignazhden”, den 20 december, och att hon födde Jesus på julafton. Jesus födelse blev dock inte känd förrän på juldagen, enligt historien.
Den 20 december är ett viktigt datum för Bulgarerna. Inte bara för att Maria började föda Jesus då, utan också för att det är datumet för det traditionella nyåret i Bulgarisk kultur.
Precis som i Sverige är det julafton som är den viktigaste dagen i firandet. Det är på julafton som julmaten äts. Traditionellt sett bör julbordet ha ett ojämnt antal rätter, vanligt är det 7, 9 eller 11 stycken. Om traditionerna ska följas ordentligt ska det också sitta ett ojämnt antal personer runt bordet.
Det är vanligt att matresterna lämnas på bordet till juldagens morgon. Detta eftersom vissa tror att deras förfäder kommer och äter av det under nattens gång.
I Bulgarien läggs stor vikt vid julsångerna. Här kallas några av de som sjunger sångerna för ”Koledari”, vilket vanligtvis är unga män som går runt i staden och sjunger julsånger i traditionsenlig klädsel. Julsångerna får bara börja sjungas efter midnatt, och männen går ofta runt och sjunger sångerna hela natten.
När de går förbi ett hus stannar de och sjunger en särskild sång till huset, som välsignar det och önskar det lycka. Många vill gärna att Koledari stannar vid ens eget hus, då det betyder just tur och lycka för hemmet. När sången är slut ger husägarna Koledari mat som tack.
Maten är av stor vikt i det bulgariska julfirandet. En höjdpunkt är ett speciellt runt och dekorerat pitabröd, som har ett mynt inbakat i det. Den som får en bit med myntet i, kan enligt tron glädja sig åt tur och lycka för nästa år.
I övrigt är det mycket grönt på bulgariska julbord. Ofta finns bönsoppa, kål med ris, paprika med ris, valnötter och olika typer av sötsaker. Kött, och då i synnerhet fläsk, äts det betydligt mer av på juldagen.
Överlag har valnötter en betydande del i julfirandet. Det sägs att ifall dina valnötter smakar riktigt gott, kommer det nästkommande året att vara bra. Ifall de är tomma, eller om de luktar illa, kommer du att ha ett sämre år.
Весела Коледа! (uttalas Vesela Koleda)
Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.
Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.
Det finns inga kommentarer än.