I Spanien firar man inte riktigt jul på samma sätt som i Sverige. Faktum är att traditionerna våra länder emellan skiljer sig ganska mycket åt. Vanligt i Spanien är till exempel att man besöker en midnattsmässa (som förvisso inte är en unikt spansk tradition), eller att man äter kalkon med tryffelfyllning. Precis som i Sverige äts julbordet den 24:e – men merparten av presenterna får vänta till trettondedag jul.
Som nämnt ovan är den tryffelfyllda kalkonen troligtvis det mest klassiska inslaget på spanska julbord. Det kanske ska förtydligas att det är svampen – och inte chokladtypen – som kalkonen är fylld med. Matvanorna skiljer sig dock en hel del mellan olika regioner i landet.
I Galicia i nordvästra Spanien är det vanligt att man äter skaldjur, både på julafton och juldagen. Skaldjuren kan vara allt från hummer och musslor till små, ätbara krabbor. Exempel på andra recept som kan ses på spanska julbord är sjötunga med apelsiner och rätter av fläsk- och lammkött.
En stor del av julen för många spanjorer är just midnattsmässan. Den nattliga mässan, som äger rum mellan 24:e och 25:e december, är en gudstjänst som ska markera övergången från advent till jul. Traditionen är vanligt förekommande i romersk-katolska kyrkan, men har också kommit att bli allt mer populärt i andra kyrkor – däribland den svenska.
Efter gudstjänsten går folket ut på gatorna med brinnande facklor, sång, dans, gitarrer och slagverk. ”Esta noche es Noche-Buena, Y no Es noche de dormir”, är ett spanskt ordspråk som ungefärligt kan översättas till ”Inatt är den härliga natten, och den är inte till för att sova bort.”
Julen är dock inte slut efter midnattsmässan. Den 28:e december är det ”Día de los santos inocentes” (Värnlösa barns dag), som påminner mycket om 1:a april i Sverige. Nyhetsankare, kollegor, vänner, familj – ja, i princip alla försöker lura varandra. Istället för det svenska ”April, april, din dumma sill!”, säger man dock ”Inocente, inocente” (oskyldig, oskyldig) när man lyckas lura någon.
Barnen har redan fått öppna ett par presenter på juldagen, men det är under Trettondedagen som merparten av dem öppnas. Trettondagen anses i de flesta kristna länder (däribland Spanien) vara den dag som avslutar julen. Detta till skillnad från de nordiska länderna, där tjugondag Knut istället avslutar julfirandet.
Den 5 januari (kvällen innan Trettondedagen) brukar spanska barn ställa ut ett par skor på antingen balkongen, en fönsterbräda eller under julgranen. När de vaknar dagen därpå är skorna utbytta mot julklappar som de Tre Vise Männen, enligt sägen, delat ut. Har de varit snälla får barnen de presenter som de önskat sig – har de varit stygga får de istället kolbitar.
Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.
Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.
Välldigt bra