Julen i Norge är till stora delar lik den vi har i Sverige. Precis som här är det på julafton som julklapparna ges och fås. I övrigt är likheterna många: Att tomten ser likadan ut och att risgrynsgröt äts på julafton är två exempel på det.
Men det finns också en del olikheter. En av de mest internationellt kända jultraditionerna som Norge har, är att de ger bort en stor julgran varje år till England. Detta som tack för deras hjälp under andra världskriget. Julgranen reses sedan på Trafalgar Square i centrala London, och tillfället då julgransbelysningen tänds bevittnas ofta av hundratals människor.
Som tidigare nämnt är många av traditionerna lika de vi har i Sverige. Julklappsöppningen, som ”Julenissen” har lämnat under granen, öppnas efter att korten på presenterna lästs upp för sällskapet, precis som här. Samtidigt finns det en del olikheter, även om de är ganska små:
I Sverige äter de flesta risgrynsgröt och lämnar sedan en skål inomhus eller på altanen så att tomten kan äta det. Norrmännen gör likadant – men inte för tomten. Istället är det tänkt att nissarna, som tros vakta huset, ska få något att äta.
”Musevisa” är en av de mest populära sångerna kring jul i Norge. Texten skrevs i mitten på 40-talet av författaren och musikern Alf Prøysen, medan musiken är en traditionell norsk folkvisa. Visan finns översatt till svenska och har spelats in av flera kända artister, bland annat Agnetha Fältskog, Linda Ulvaeus och Amy Diamond. På svenska fick visan namnet ”Mössens Julafton”.
En populär dekoration att hänga i julgranen i Norge är så kallade julekurver. Julekurverna är små hjärtan av papper och görs ofta i flertalet olika färger. Det sägs ofta att det är den danska författaren H.C. Andersen som ”uppfann” dem.
Sverige och Norge må vara nära varandra både kulturellt och geografiskt, men det är ändå en del skillnader när det kommer till våra julbord. En skillnad är att julbordet i Sverige ofta nästan liknar en buffé med många små rätter, medan man i Norge har mer fasta maträtter.
Huvudrätten består ofta av fisk, men i mer modern tid har det blivit allt vanligare att även kalkon serveras. Exempel på vanliga huvudrätter är Lutfisk, revbensspjäll (ribbe), saltat och torkat revbensspjäll från får (pinnekjøtt) och kokt torsk.
Vilken av alla dessa rätter norrmännen äter, beror på i vilken del av landet de har sina rötter. I Östlandet till exempel, brukar man äta ribbe, medan det i Vestlandet istället är vanligare med pinnekjøtt. Kokt tork och lutfisk är vanligast att se i de mittersta och nordligare delarna av landet.
Gledelig jul!
Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.
Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.
Det finns inga kommentarer än.