Julen i Danmark påminner mycket om den vi firar i Sverige. Våra länder är på många sätt lika när det kommer till kultur och historia – och julen är inget undantag. Självklart finns det dock även skillnader att tala om. En skillnad är att många danskar går till kyrkan på julafton, vilket de allra flesta svenskar har slutat med. En annan skillnad är advent; medan vi i Sverige nöjer oss med att tända ljusen på söndagarna, brukar danskarna istället ge varandra tidiga julklappar.
Något som det läggs särskilt mycket vikt vid i Danmark är nedräkningen till julafton. Pakkekalendern, vilket är en kalender fylld med 24 små julklappar, är det många barn som ser fram emot resten av året. Kalendrar av det här slaget är inte heller ovanligt i Sverige – men i Danmark har det varit en tradition länge. Faktum är att det är vanligare att se dessa kalendrar än dem med choklad i.
Andra traditioner som skiljer den danska julen från den svenska är en ökad tonvikt på tv-julkalendern och kyrkan. En annan tradition som många danskar håller vid liv är den att ge djuren en godbit på julafton. Ofta syns människor gå runt i parkerna och ge bröd och annat gott till fåglarna den 24:e.
Julekalendern kallas den serie som går på tv fram till julafton, precis som vi är vana vid i Sverige. Även här går det ett avsnitt per dag mellan den första och den tjugofjärde december. Medan vi i Sverige får nöja oss med en julkalender, den på SVT, kan de danska barnen njuta av två olika (DR och TV2).
Historierna som utspelar sig i de danska julkalendrarna följer vanligtvis samma tema varje år. En skurk försöker förstöra julen på något sätt, men misslyckas tack vare att huvudkaraktärerna kommer till undsättning. Med de här historierna kommer också papperskalendrar som följer temat i den aktuella julkalendern. Intäkterna från både TV2 och DR:s papperskalendrar går till välgörenhet.
När danskarna kommer hem på julafton, ofta efter att ha varit i kyrkan eller ute och matat fåglarna, är det dags för julbordet. Julmaten brukar ätas någon gång mellan klockan sex och klockan åtta på kvällen, och på bordet står många goda rätter. Anka, gås och fläsk serverat med kokt potatis, kål och rödbetor är vanligt att se på de danska julborden.
Till efterrätt brukar en riktig klassiker serveras: ris à l’amande, som är en kall rispudding med vispad grädde, vanilj, mandel och varm sås av körsbär. Inuti en av efterrätterna finns en skalad mandel gömd – den som har turen att få skålen med mandeln i får en extra julklapp.
Glædelig jul!
Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.
Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.
Julmaten på julafton är ofta flæskestej med rødkål små kandaliserade sockerpotatis och en brunsås gjord av stekspadet från steken serveras också brysselkål till
Hej Alicia,
Det är möjligt att vissa traditioner kanske inte längre finns, att inte alla firar dem, eller att man bara firar vissa traditioner i vissa delar av landet. Även inom Sverige har man rätt skilda traditioner i olika delar av landet och i olika familjer - även om mycket också är likt. Det är nog samma sak med Danmark.
Christoffer
Min danska kompis säger att det ända som stämmer här är maten. Det andra stämmer inte.