Många av de kristna i Etiopen tillhör den ortodoxa kyrkan, och använder därför den julianska kalendern när det kommer till religiösa högtider. Således firar man i Etiopen jul den 7:e januari, istället för den 25:e december som är brukligt i de flesta andra länder.
Julfirandet i Etiopen är på många sätt likt hur det ser ut i andra kristna delar av världen. På Ganna (som julfirandet kallas i landet), går man till kyrkan för en gudstjänst, umgås med nära och kära och äter mycket god mat. Just den goda maten har etioperna väntat på – de flesta brukar fasta hela dagen innan (6:e januari).
Många traditioner är lika dem vi har i västvärlden – men det är också mycket som skiljer sig åt. Här läggs till exempel en extra tonvikt på klädseln. Medan vi i Sverige kanske tar på oss en skjorta eller fintröja, tar etiopierna fram sina traditionella klädesplagg. Samtidigt är julen en tid för aktiviteter. Till exempel brukar männen och pojkarna spela Ganna (samma namn som för julfirandet), vilket är en sport som spelas med en klubba och en rund boll av trä. Sporten påminner på många sätt om bandy.
Vid skymning på Ganna, tar man på sig sina traditionella klädesplagg som är helt i vitt, vilka kallas shamma. Tyget är tunt och gjort av bomull och har ljust färgade ränder vid plaggets slut. Plagget bärs som en toga (tänk de plagg som bars av männen i romerska riket). Det här gäller dock främst i de lite mindre urbana områdena i landet. Bor du i en större stad bär du troligtvis mer västerländska kläder.
Tolv dagar efter Ganna påbörjar etiopierna det tre dagar långa firandet av Timkat, som hyllar Jesus dop. Barnen går tillsammans till kyrkan i ett långt tåg, bärandes kronor och rockar. De vuxna bär återigen sin shamma. Timkat är fylld med gudstjänster och musik.
Maten ser ganska olika ut från familj till familj, men en vanlig rätt som står på etiopiska julbord är wat. Wat är en slags gryta eller röra som är tjock, stark, kryddig och som innehåller olika typer av grönsaker och ibland även ägg. Den här röran äts sedan på ett Injera, vilket är ett slags tunnbröd.
Melkam Genna!
Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.
Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.
Det finns inga kommentarer än.