Endast Östersjön skiljer Lettland och Sverige åt. Ändå är det nog få som har koll på hur det här baltiska landet firar sina jular. Många likheter finns med Sverige, men samtidigt finns det en del olikheter.
Något som gör julen i Lettland lite speciell är att den firas två gånger per år – den 24:e december och den 7:e Januari. Något annat som symboliserar julen i Lettland är de välbesökta julmarknaderna i Rigas gamla stad veckorna innan jul.
Anledningen till att Letterna firar jul två gånger om året är kulturella skillnader. Den delen av befolkningen som är katoliker och protestanter (majoriteten) firar, precis som vi, den 24:e december. Utöver det finns också många rysk-ortodoxa människor landet, vilka firar julen den 7:e januari.
Enligt historian började traditionen med julgransdekorationer i just Riga. I början av 1500-talet började en grupp av män, samtliga iförda svarta hattar, att klä en julgran med blommor. Hur stor inverkan det här har på letter idag är oklart, men traditionen med att klä julgranen är i högsta grad levande, precis som i många andra delar av världen.
Det var framför stadshuset i Rigas gamla stad som männen sägs ha börjat klä julgranen. Än idag reses årligen en stor julgran på just den platsen.
Även om många rysk-ortodoxa väljer att fira julen den 7:e januari, är det trots allt den 24:e som majoriteten av invånarna i landet har som högtidsdag. Protestanterna och katolikerna går då vanligtvis till kyrkan och äter traditionsenligt julbord därefter. Vad gäller presentöppningen skiljer det sig lite mellan olika familjer.
Vissa får julklapparna på julaftonskvällen, medan andra vaknar till presenter under julgranen på juldagsmorgonen. Oavsett om barnen får presenterna på julafton eller juldagen, är det dock en liten utmaning för att få öppna presenterna. Barnen måste nämligen, medan de står bredvid granen, citera en dikt från minnet innan presentöppningen kan börja.
Precis som i många andra länder är maten av stor vikt i julfirandet. En rätt som är vanlig att se på lettiska julbord är gråa ärtor med fläsk. Fläskrätter överlag är mycket vanligt.
När det kommer till sötsaker är pepparkakor, precis som i Sverige, populärt. På matbordet står också ofta Glühwein, som är ett kryddat varmt vin från Tyskland i stil med glöggen vi har i Sverige.
Priecīgus Ziemassvētkus!
Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.
Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.
Det finns inga kommentarer än.