Perioden som mexikanerna firar jul skiljer sig lite från vår. Här är det nämligen från den tolfte december till den sjätte januari som julen firas. I övrigt är det givetvis en hel del annat som skiljer våra länders julfiranden åt. Något som är av stor betydelse hur julen firas är huruvida landet är protestantiskt eller katolskt. Mexiko är det sistnämnda, vilket präglar deras jultraditioner i hög utsträckning.
Från den 16:e december, fram till julafton, uppträder landets barn med Posadas-tågen. I varje tåg finns det nio posadas, som sjunger om, och firar, tillfället när Josef och Maria letade efter tak över huvudet för natten. Posadas är en viktig del av den mexikanska julen, och de allra flesta deltar i detta.
I övrigt är många traditioner lika dem som finns i andra katolska länder, där midnattsmässan är ett exempel. Tomten kommer antingen på Noche Buena (julafton) eller på juldagen. Barn i de norra delarna av landet kan förvänta sig att han kommer med presenterna på julafton, medan barn i södra Mexiko får sina julklappar på trettondedagen. Vem som delar ut julklapparna skiljer sig från familj till familj. Hos vissa är det Santa Clós (tomten ungefär som vi känner honom) som kommer, medan det hos andra är El Niñito Dios (Jesus som spädbarn).
Posadas-tågen kan i någon mån jämföras med luciatågen, som är en stark tradition i Sverige. Varje ”Posada” ges ett ljus som denne ska hålla i medan tåget går och sångerna sjungs. De ges också en figur av Maria, ridandes på en åsna och Josef, som leder åsnan med handen. Tåget går på gatorna i landet och stannar till vid vänners och grannars hem.
Vid hemmen sjunger de om hur Josef och Maria frågar om de inte kan få låna ett rum i huset. Enligt traditionen ska de boende först svara att det inte finns någon plats för dem i huset, och att de ska ge sig av. Till slut är de dock välkomna in. Väl där brukar det bli fest med mat, aktiviteter och fyrverkerier!
Varje kväll är det en ny granne eller vän som står värd för Posada-festen. Vid den sista Posada-festen, som äger rum på julafton, ställer man fram en krubba och figurer av herdar. Nyfödde Jesus läggs sedan i krubban och därefter går familjerna till midnattsmässan tillsammans. Efter midnattsmässan väntar ytterligare fyrverkerier för att fira att julen har börjat på riktigt.
Julkrubbor, i landet kallat nacimiento, är mycket populärt. De är ofta väldigt stora – ibland är till och med figurerna i ”verklig” storlek! Vissa familjer har ett helt rum i sitt hus, tillägnat endast julkrubborna. Dock var det vanligare att man gjorde så förut. Figurerna brukar vara gjorda av lera, och ofta håller figurerna i flera traditioner.
Förutom de ”vanliga” figurerna, så som Maria, Josef och Jesus, brukar krubborna innehålla en hel del andra karaktärer. Till exempel är det vanligt med en kvinna som gör tortillas, personer som säljer mat och olika typer av djur och fåglar. Har man inte gjort en egen kan man vara lugn – de här figurerna finns att köpa på marknader överallt i Mexiko.
Mexikanska julbord är på ett sätt likt de svenska. Likheten är just att det är som en ”buffé” med många små rätter på bordet. När det kommer till själva maten är skillnaderna dock stora. Det som brukar serveras är bland annat olika slags tamales, ris och torsk med tillbehör.
Feliz Navidad!
Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.
Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.
var jättebra. Tips till nästa gång kanske lite mer fakta
det var för lite info